Русия обяви, че е осъдила над 200 украински военнопленници на дълги

...
Русия обяви, че е осъдила над 200 украински военнопленници на дълги
Коментари Харесай

Тежки присъди за над 200 украински военнопленници в Русия

Русия разгласи, че е осъдила над 200 украински военнопленници на дълги присъди, като някои са получили пожизнен затвор, оповестява " Франс прес ".

Данните идват съвсем две години след началото на офанзивата на Кремъл.

Русия държи незнаен брой - счита се, че хиляди - украински пленени бойци, много от които бяха арестувани по време на обсадата на пристанищния град Мариупол през 2022 година

Киев и интернационалните правозащитни организации осъдиха процесите на Москва против военнопленниците като противозаконни.

" Повече от 200 украински военнослужещи бяха наказани на дълги присъди затвор за осъществяване на убийства на цивилни и малтретиране на военнопленници ", съобщи ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин.

Той увери, че Москва ще " продължи " напъните си да преследва украински военнослужещи, в това число " високопоставени чиновници ".

Мнозина от украинските военнопленници са държани в окупираната от съветските сили Източна Украйна, а други са отведени в Русия.

Бастрикин не посочи дали бойците са наказани в Русия или в окупирана Украйна.

По данни на Следствения комитет обаче 242 бойци са били наказани в окупираната част на Украйна.

На 3 януари Русия и Украйна оповестиха, че са разменили стотици пленени бойци. Това бе първата им обществено оповестена замяна от месеци насам.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР